Over Albert-Jan Roelofs

ALBERT-JAN ROELOFS (Heerlen-NL), studeerde clavecimbel en orgel in Amsterdam en Maastricht, onder andere bij Gustav Leonhardt, Piet Kee en Ton Koopman. Zijn musicologische kennis maakt hem tot een bewezen specialist in de klaviermuziek van de 17e en 18e eeuw.

Verschillende CD-opnames getuigen hiervan, waaronder J.S. Bachs Die Kunst der Fuge (2006). Zijn spel fascineert en boeit door zijn fijnzinnige toucher, dat, vrij van enig uiterlijk vertoon, zoekt naar nieuwe mogelijkheden tot interpretatie op basis van de bronnen.

Als veelgevraagd klavecinist treedt Albert-Jan Roelofs op met het Canadese ensemble Tafelmusik onder leiding van Bruno Weil, met onder andere James Bowman, Michael Chance, Jaap ter Linden en Elizabeth Wallfisch.

Albert-Jan Roelofs, is naast een intensieve internationale concertagenda regelmatig te gast op oude muziekfestivals in Europa en in Azerbeidjan, Australië, China, Brazilië, Nieuw-Zeeland en de VS.

Het curriculum vitae van Albert-Jan Roelofs kenmerkt zich door veelzijdigheid. Reeds op jonge leeftijd bekleedt hij vooraanstaande organistenposten in Heerlen en Den Haag; in de Kathedrale Basiliek van de St. Bavo te Haarlem was hij twintig jaar co-titulair organist tot begin 2020. Als kerkmusicus beperkt hij zich echter niet tot het begeleiden van het koor, als dirigent-organist houdt hij zich ook intensief bezig met de interpretatie van liturgische muziek. Aan het begin van zijn werkzaamheden in Haarlem verving hij ook de Magister Cantus als dirigent van het Kathedrale Koor.

Gedurende vele jaren werd zijn carrière als klavecinist grotendeels overschaduwd door zijn drukke activiteiten als organist. Meer en meer kristalliseert zich een intensievere concertactiviteit als klavecinist uit. In deze context ontwikkelt zich een langdurige samenwerking met de Australisch/Britse barokviool-specialiste, Elizabeth Wallfisch, gevolgd door hun gezamenlijke oprichting van de Wallfisch Band. Geleidelijk aan werd de studie van 17de en 18de eeuws repertoire voor klavecimbel het zwaartepunt van zijn activiteiten als uitvoerend musicus.

Naast deze activiteiten in de uitvoerende kunsten is Roelofs ook al vele jaren artistiek leider van het Limburgs Symfonie Orkest en Het Gelders Orkest. In beide functies put hij zowel uit zijn kennis als musicoloog als uit zijn praktische ervaring als dirigent.

Deze verwerft hij in Den Haag, waar hij eind vorige eeuw grote opera- en operetteproducties dirigeert bij de Hofstad Operette en de Zuid-Hollandse Operastichting.

Tussen 2000 en 2011 is hij verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Deze positie brengt hem in voortdurend contact met internationale musici met wie hij nog steeds artistieke relaties onderhoudt.

Talrijke tournees en masterclasses brengen hem naar bijna alle continenten.

Reizen en het enthousiasme om ideeën en achtergronden in concertprogramma’s toe te lichten bieden een ideale voorwaarde om sinds 2018 ook groepen te begeleiden bij concertbezoeken als reisleider voor Hannick Reizen.